Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Guidad visning: Catja Tonberg

Söndag 6 oktober kl 13:0013:30

|Återkommande Evenemang (Se alla)

Ett evenemang var 1 vecka/veckor som börjar 13:00 på söndag, upprepas till [series_end_day]

Gratis

Guidad visning av utställningen Växtvärk / Growing Pains med Catja Tonberg, Bror Hjorthföreningens teckningsstipendiat 2024.
Visningen är ca 20-30 min och gratis.

Catja Tonberg (född 1983) tog sin masterexamen i fri konst på HDK-Valand, Göteborgs universitet, i våras. Utställningen består huvudsakligen av teckningar, men även några videoverk visas.

– Tecknandet har den fördelen att man kommer nära. Man får syn på saker tydligare när man använder handen för att se, säger konstnären Catja Tonberg.

I verket Queering the Flora tecknar hon av växter från boken Den nordiska floran med svart kol på vita väggar, som på oskrivna sidor i en bok. Växterna avbildas större än konstnären själv, för att poängtera deras egenvärde och ge dem plats i rummet. Namnen skalas bort och förblir i floran. Växterna i konstnärens verk är ofta sådana som getts namn med kvinnliga eller queera konnotationer.

– Människan har en önskan att indela både växter och människor i olika kategorier, ofta på sätt som egentligen inte säger så mycket om den faktiska individen. Detta är utgångspunkten för mitt verk. Jag är intresserad av hur vi läser växterna som om de hade ett kön utifrån hur namngivaren tolkat deras utseende, säger Tonberg.

Bror Hjorthföreningens teckningsstipendium är avsett att uppmuntra lovande unga tecknare vid landets konsthögskolor och Konstfack. Ett syfte med stipendiet är också att framhäva teckningens betydelse för Bror Hjorth och som självständigt konstnärligt uttrycksmedel, samt påminna om Bror Hjorths gärning som professor i teckning vid Konstakademien.