I museets konsthall visas tillfälliga konstutställningar med modern konst och samtidskonst. Över tid efterstävas en variationsrikedom i såväl uttryck och material, som i konstnärernas ålder och kön. Med varje utställning byter rummet skepnad, alltid med konsten och besökaren och mötet mellan dem i fokus.
Just nu visas:

Lotta Geffenblad – Originalillustrationer

23 mars – 2 juni 2024

Utställningen visar originalbilder från flera av bildboksillustratören Lotta Geffenblads uppskattade böcker, såsom Prick och Fläck, Astons stenar, Vi är monsterbarn, Tora och Tytte och Blå ugglan. Eftersom Geffenblad arbetar både analogt och digitalt med sina bilder, skiljer sig originalen ibland en hel del från de färdiga bokillustrationerna. Bilderna har inspirerat till utställningens lekfulla och färgstarka gestaltning, inte minst gäller det de monsterhus där besökande barn kan krypa in och sätta upp egna självlysande teckningar.

Lotta Geffenblad är inte rädd för att pröva nya sätt att skapa bilder. Hon gillar att överraska sig själv och tycker att varje bok är värd sin egen stämning. Tekniken varierar därför från bok till bok. Utmärkande för hennes bilder är att hon blandar analog teknik, som att teckna med blyerts eller måla och klippa ut detaljer till kollage, med att framställa digitala bilder i Photoshop.

Lotta Geffenblad (f. 1962) är författare och bilderboksillustratör och blandar arbete med helt egna böcker och illustrationsuppdrag till andra författare. Hon utbildade sig på Beckmans under 1980-talets första hälft och arbetade sedan under många år mest med animation innan hon bytte inriktning.

LÄS MER