Näcken och huldran – Sagoverkstad

5 år – åk 2

Skulpturen Näckens polska som står framför tågstationen i Uppsala är ett av Bror Hjorths mest kända konstverk. I visningen får barnen upptäcka hur många skisser han gjorde inför konstverket. Takhöjden i ateljén hjälper oss att förstå hur stor den färdiga skulpturen är. Barnen får också höra sagorna om Näcken och om Huldran, tillsammans funderar vi över gammal folktro och vad sagorna kan ha fyllt för syfte vid 1800-talets slut. Sagan om Näcken levandegörs med musik.

Verkstad: I verkstan får barnen skulptera sagofigurer, inspirerade från gamla sägner eller från moderna barnprogram. Vi avslutar med att samtala om barnens figurer.

Syfte: Att ge barnen kunskap om sägner och folktro som återfinns i Bror Hjorths konst och en fördjupad kunskap om skulpturen Näckens polska och dess tillblivelseprocess, detta sker både genom samtal och genom att själv arbeta tredimensionellt i lera.

 

Fakta om temat

Tidsåtgång: 90 minuter
Antal tillfällen: 1
Verkstadsmaterial: Lera

Bokning och info

Visning och verkstad är gratis och erbjuds för barn från 4 år upp t.o.m. gymnasiet.
Bokning sker på Uppsala kommuns hemsida för Utbudsbokning utbudsbokningen.uppsala.se

Vill du rådgöra med oss inför din bokning så nås vi på telefon018-567030 (vardagar kl 9-13) eller på pedagogik@brorhjorthshus.se