Form och färg

5 år – åk 2

Här ser vi på konsten med andra ögon än i en vanlig visning. Barnen får vara ”konstdetektiver” med varsin formpusselbit från någon av Bror Hjorths tavlor. Tillsammans letar vi efter vart bitarna passar och pratar samtidigt om bitarnas former (cirklar, trianglar och rektanglar) och upptäcker att samma former kan användas till allt möjligt i en bild.

Verkstad: Barnen får använda pusselbitarna som utgångspunkt när de gör egna bildberättelser. Det som i Bror Hjorths konst varit ett örhänge kan i barnens bilder lika gärna bli en gatlykta eller en blomma, bara fantasin sätter gränserna. Innan barnen börjar måla gör konstpedagogen en genomgång av grundfärgerna och färgblandningens möjligheter.

Syfte: Att kombinera konst och geometri för att låta barnen bekanta sig med eller repetera namnen på de geometriska formerna. Att lära barnen om grundfärgerna och att genom en lekfull attityd till pusselbiten och till färgblandningen uppmuntra barnens skaparglädje och deras självförtroende.

 


Fakta om temat

Tidsåtgång 90 minuter
Antal tillfällen: 1
Verkstadsmaterial: ”Pusselbit” + Kol och grundfärger på vitt växtpapper

Bokning och info
Visning och verkstad är gratis och erbjuds för barn från 4 år upp t.o.m. gymnasiet.
Bokning sker på Uppsala kommuns hemsida för Utbudsbokning utbudsbokningen.uppsala.se

Vill du rådgöra med oss inför din bokning så nås vi på telefon018-567030 (vardagar kl 9-13) eller på pedagogik@brorhjorthshus.se