VÄXTVÄRK / GROWING PAINS
Catja Tonberg är 2024 års mottagare av Bror Hjorthföreningens teckningsstipendium. Utställningen består huvudsakligen av stora kolteckningar av växter utförda direkt på utställningsrummets väggar, men även av några videoverk. Växterna som avbildas är sådana som givits namn med kvinnliga eller queera konnotationer.
Catja Tonbergs projekt Växtvärk / Growing Pains är en undersökning av feminiseringen av växter genom kulturell och vetenskaplig namngivning. Detta arbete öppnar för frågan hur tillfälliga skiften kan skapa en förändring i det som är och utforskar sätt att tänka annorlunda kring dessa namnkonventioner och implikationerna av att feminisera det icke-mänskliga.
– Människan har en önskan att indela både växter och människor i olika kategorier, ofta på sätt som egentligen inte säger så mycket om den faktiska individen. Detta är utgångspunkten för mitt verk. Jag är intresserad av hur vi läser växterna som om de hade ett kön utifrån hur namngivaren tolkat deras utseende, säger Catja Tonberg.
I verket Queering the Flora tecknar hon av växter från boken Den nordiska floran med svart kol på vita väggar, som på oskrivna sidor i en bok. Växterna avbildas större än konstnären själv, för att poängtera deras egenvärde och ge dem plats i rummet. Namnen skalas bort och förblir i floran.
– Tecknandet har den fördelen att man kommer nära. Man får syn på saker tydligare när man använder handen för att se, säger konstnären Catja Tonberg.
Catja Tonberg arbetar idébaserat och hennes verk kan ta form i teckning, video, installation eller performativa arbetsprocesser. Utställningen innehåller också några videoverk. I Flicköga ackompanjerar trädgårdsbutikernas skötselråd bilder av en födsel.
En del av verket Queering the Flora lämnas öppet för en performativ komplettering. Under två dagar, 13-14 september, fortsätter konstnären att teckna inför publik i utställningen. Det finns då möjlighet att se hur fler växter växer fram på väggarna och att samtala med konstnären.
Den brittiska teoretikern Sara Ahmed talar om ”queera ögonblick”, tillfällen när vår värld förefaller annorlunda än hur den vanligtvis uppfattas. Catja Tonbergs ambition är att skapa sådana ögonblick och få oss att se växterna på ett nytt sätt och kanske skapa ett skifte i hur vi närmar oss dem.
Catja Tonberg (född 1983) tog tidigare i år sin konstnärlig masterexamen i fri konst från HDK-Valand i Göteborg, har en kandidatexamen från Konsthögskolan i Umeå och har även en bakgrund som journalist.
Bror Hjorthföreningens teckningsstipendium är avsett att uppmuntra lovande tecknare vid landets konsthögskolor. Ett syfte med stipendiet är också att framhäva teckningen som självständigt konstnärligt uttryck, dess betydelse för Bror Hjorth och för att påminna om Bror Hjorths gärning som professor i teckning vid Konstakademien 1949-59. Stipendiet instiftades 1992 och var till en början årligt, men delas sedan 2012 ut vartannat år till en elev på någon av landets fem konsthögskolor. I stipendiet ingår, förutom en stipendiesumma, också en utställning på Bror Hjorths Hus.
Utställningen är ett samarbete med museets vänförening Bror Hjorthföreningen.