Sara Lundberg
Originalillustrationer

6 Okt - 25 Nov

Sara Lundberg (f. 1971) har alltid velat berätta med sin konst. Efter utbildningen till konstnär kom hon i kontakt med bilderboksvärlden genom ett tillfälligt jobb som dekormålare på Junibacken. I bilderboken hittade hon ett format som passar henne perfekt.

Efter att ha gjort böcker tillsammans med andra författare i ett tiotal år släppte Sara Lundberg sin första egna bok Vita Streck 2009. Det har hittills blivit fyra böcker om Vita Streck och hennes kompis Öjvind. För sin bok Fågeln i mig flyger vart den vill, om konstnären Berta Hansson, belönades Sara Lundberg med Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok 2017. Förutom egna böcker har hon också fortsatt att jobba som illustratör i samarbeten med andra författare.

Sara Lundbergs illustrationer är färgrika målningar som tål att ses var och en för sig, såväl som tillsammans med text i en bok. Utställningen visar originalillustrationer från åtta av Sara Lundbergs böcker. Dessutom visar två skulpturer och en målning av konstnären Berta Hansson.

Utställningen innehåller också en läshörna och en installation där Sara Lundberg byggt upp Vita Streck och Öjvinds värld med slingriga vägar, berg och färgstarka hus. Husen är målade av barn i förskoleklasser och åk 1 i Tierps och Knivsta kommun. Besökare i utställningen kan själva köra runt på vägarna med leksaksbilar.