Kitty Crowther
Originalillustrationer

23 Mar - 19 Maj

Invigning lördag 23 mars kl 14.00
Erik Titusson, förläggare, invigningstalar.
Konstnären Kitty Crowther finns på plats och bjuder in besökarna till att måla med henne på museets fönster.

Den belgiska bilderbokskonstnären Kitty Crowthers (född 1970) bilder har sin helt unika karaktär. Färgpennornas linjer dansar och vibrerar, tydliga som trådar i ett broderi. 2010 belönades Kitty Crowther med ALMA-priset för sitt bilderboksskapande. Utställningen visar originalillustrationer till ett flertal böcker, allt i en lekfullt gestaltad miljö där konstnären också skapat ett platsspecifikt verk. För museets yngre besökare finns små hus för lek, teckning och sagoläsning.

Sedan barnsben har Kitty Crowther älskat sagor och berättelser och kallar sig gärna historieberättare. Grunden till berättarförmåga lades redan i hennes barndom. En medfödd hörselskada gjorde det svår för henne att kommunicera med andra, och omvärlden kunde ibland te sig obegriplig. Fantasin blev en tillflykt i tystnaden och formade henne till en fantastisk berättare.

2010 belönades Kitty Crowther med ALMA-priset för sitt bilderboksskapande. Motiveringen löd: ”Kitty Crowther är linjens mästare, men också stämningens. Hon förvaltar, förvandlar och förnyar bilderboksberättandet. I hennes värld står dörren mellan fantasi och verklighet vidöppen. Tilltalet är varligt och personligt men verkningarna starka och i sin djupa inlevelse med dem som har det svårt visar hon på vägar där svaghet kan vändas till styrka. Humanism och medkänsla genomsyrar och binder samman hennes konstnärskap.”

Kitty Crowther har gett ut mer än fyrtio böcker varav ett tjugotal finns översatta till svenska. Crowther är både illustratör och författare. I utställningen visas originalillustrationer från böckerna Sagor om natten, Farwest, Rymlingarna, Mamma Medusa och några fristående projekt.