Jan Stenmark
Plötslig längtan efter allvar

27 Mar - 29 Aug

Jan Stenmarks (f. 1949) bilder publicerades för första gången i Aftonbladet 1988. Sedan dess har ett tjugotal böcker följt. Med sin skarpa kombination av ord och bild får han oss fortfarande att skratta och förundras.
Är Stenmark skämttecknare? Han tecknar sällan. Kollagekonstnär? Det är inte alltid kollage. Absurdist? Tja, innehållsmässigt rör han sig från livets lilla till livets stora, och så tillbaka igen.

– Ambitionen är att utställningen ska vara representativ för och kunna fungera som en bra introduktion till Stenmarks konstnärskap, men utan att det bara är hans mest kända bilder som visas, säger utställningskommissarie Tobias Bolin. Så även om man redan är lite bekant med Stenmarks bilder så hoppas jag att det ska finnas åtminstone en och annan som man inte sett förut. Och är man helt ny så blir det en treat!

I utställningen på Bror Hjorths Hus får vi följa med på en resa genom Stenmarks varierade bildvärld. Det är pojkrum och köpcentrum, teverum och friluftsliv. Stenmark hämtar sitt material huvudsakligen ur 1950- och 60-talets bildflora. Han beskär, namnger och planterar i nya sammanhang. Det är stundtals mörkt, stundtals svindlande, men alltid med humorns poetiska befrielse.

– Jag tycker det är roligt att det är någon annan än jag själv som gjort urvalet till utställningen. När jag ska välja bilder så har det en tendens att bli samma. Man har ju sina favoriter som man tänker att den där måste vara med, och det är svårt att döda älsklingar, säger konstnären Jan Stenmark.

Biljetter till personliga Zoom-visningar av Jan Stenmarks utställning kan köpas på Tickster
Tickster.com