Jacob Dahlgren
Constructing A New World
[Under Construction]

4 Feb - 19 Mar

Jacob Dahlgren (född 1970) har alltid varit intresserad av abstraktioner. Hans konst är fylld av det. Färger och ränder är också viktiga delar i Jacob Dahlgrens skapande. Hans intresse för linjer och randiga saker tar sig till exempel uttryck i att han alltid bär randiga T-shirts och har haft det i över tjugo år. Hans samling av randiga T-shirts är stor, välsorterad och katalogiserad. Det är ett konstverk i sig som ständigt pågår och utvecklas.

Jacob Dahlgren samlar på abstraktioner. De finns överallt runt omkring oss i vårt moderna samhälle. Han fotograferar dem och gör sedan konst av det. Men inte alltid rakt av. Jacob Dahlgren förenklar konkreta detaljer, tänker bort vissa egenskaper hos ett objekt eller en företeelse för att lyfta fram andra. Han hämtar inspiration direkt från naturen eller från vardagliga föremål som vi nästan inte uppmärksammar eller än mindre tänker på som konst. Det kan vara tunnelbanekartan, ett kopplingsschema eller en abstrakt målning som får vara utgångspunkt och inspiration för ett verk.

Verken i Constructing a New World [Under construction] har sin utgångspunkt i naturen och trädets former och växtmönster. I trädet ser Jacob samspelet mellan natur och abstraktion, mellan det konkreta och det fantasifulla. Det är en kreativ process där vad som helst när det omformats och abstraherats kan få en stam, färg och form och bli en skulptur eller ett grafiskt blad som vi läser eller ser som ett träd.

I Jacob Dahlgrens konst skapas nya associationer till sådant som vi redan känner till och igen och ger oss ett nytt sätt att titta på vår omvärld oavsett om det gäller träd, former eller symboler.