Copyright: Bild-Makaren AB Bild: Gunilla Bergström

Gunilla Bergström
Originalillustrationer

1 Apr - 6 Jun

Gunilla Bergström har skapat en av Sveriges mest älskade bilderbokskaraktärer: Alfons Åberg. I Bror Hjorths Hus visas under våren originalillustrationer från sex av böckerna om Alfons. Bilderna visas i en lekfullt gestaltad och färgstark utställningsmiljö.

Gunilla Bergström arbetade med en blandning av teckning och kollageteknik. Hon vägde skickligt balansen mellan motiv och tomrum i bilderna. Det är en fröjd att se originalbilderna med dess nyanser av färger och påklistrade kollageelement. Bilderna är uppbyggda i lager och på det översta är figurerna målade på genomskinlig celluloidfilm. Detta resulterar i att upplevelsen av originalen blir annorlunda jämfört med de tryckta bilderna i böckerna.

Det har ofta uppmärksammats att böckerna om Alfons handlar om allmängiltiga och vardagliga saker som är lätta att känna igen sig i, men bilderna som nu är så bekanta uppfattades som både säregna och nyskapande när de första böckerna kom ut. Gunilla Bergström har själv påpekat att Alfons egentligen ser rätt knasig ut med sitt liggande ovala huvud och högt sittande ögon. Kanske är det också en av hemligheterna bakom Alfons popularitet, att han inte är lik någon särskild och därför lätt att identifiera sig med.

Böckerna om Alfons som har följt generationer av barn och högläsande föräldrar sedan den första boken, God natt, Alfons Åberg, kom ut 1972. Totalt blev det 26 böcker om Alfons, och utöver det samlingsvolymer, pekböcker och böcker med andra personer i huvudrollen innan Gunilla Bergström gick bort 2021.

Bild: Gunilla Bergström
© Bok-Makaren AB