Birgit Broms

28 Nov - 21 Mar

Sena skisser, collage och akvareller

28 november 2020 – 21 mars 2021
OBS! Utställningen förlängd

Personlig liveguidning av utställningen på Zoom 4 – 21 mars.
Visningar ges torsdagar kl 17, 18 & 19, samt söndagar kl 15, 16 & 17.
Pris: 100 kr. Biljett köps via Tickster 
Läs mer här (länk till Kalender)

Med ett lika finstämt som undersökande måleri ägnade Birgit Broms (1924-2008) ett helt liv åt att utforska en begränsad motivkrets: skridskoåkare, husfasader, porträtt. I centrum för skapandet stod rörelsen och bildbyggandet. Utställningens fokus ligger på Broms sena produktion och visar skisser, collage och akvareller gjorda mellan 1995 och 2008.

En vinterdag i Kungsträdgården 1967 uppenbarade sig den utmaning som kom att sysselsätta Broms livet ut: att levandegöra skridskoåkarnas rörelser. Hon fann ett säreget poetiskt stoff i motivet, som har gett henne en speciell plats i den svenska konsthistorien. Broms låter oss inte bara uppfatta, utan också uppleva rörelsen, kylan och friheten där på isen.

Husfasaderna utgör en annan central del av konstnärskapet. Särskilt viktiga är Kronobageriet och Birger Jarls torg i centrala Stockholm. Broms arbetade med motiven under flera decennier och utvecklade ett omisskänneligt sätt att gestalta deras former och volymer.

Broms började sin konstnärliga bana på Beckmans bokillustrationslinje 1945-1946. Mellan 1946 och 1952 studerade hon på Kungl. Konstakademin, med Bror Hjorth som professor i teckning från 1949. Broms var utbytesstudent i Italien i två omgångar, vilket gjorde stora avtryck på hennes konstnärliga praktik.

Utställningen ger en god inblick i Broms tidskrävande arbetsprocess, i vilken skisser, collage och akvareller var viktiga moment. En stor del av hennes sena produktion består av collage i olika format och material, vilket gör att gränsen mellan förarbete och färdigt verk ofta är svår att dra. I de sena verken kokas motiven ner till sina mest elementära former genom tidningsurklipp och enkla akvarellsjok.

Utställningskommissarie: Adam Rosenkvist

Bild: Skridskoåkare V8, Birgit Broms, akvarell, 1997.
© The Estate of Birgit Broms.
OBS! Bilden är beskuren.