Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Release : Mod, minnen och äventyr

Onsdag 22 januari kl 17:0018:00

Fri entré

Release av Johanna Uddéns konstskrift ”Mod, minnen och äventyr – en vandring för stora och små bland Uppsalas offentliga konst”. Projektet har finansierats av Uppsala kommun, som också är skriftens utgivare.

Linda Eskilsson, kulturnämndens ordförande, invigningstalar.
Anna Ehn, chef för Offentlig konst leder ett samtal med Johanna Uddén.

I Mod, minnen och äventyr berättar Johanna Uddén om tolv av de över hundra offentliga utomhuskonstverk som Uppsala kommun har hand om. Skriften är tänkt att passa barn från sex år och uppåt, men fungera också för vuxna som vill ha en enkel och lustfylld beskrivning av konsten.

Johanna Uddén vill hjälpa människor, oavsett ålder, att titta noga på konst och skapa förutsättningar att få en fördjupad upplevelse av konst. ”Konst är viktigt för alla, oavsett ålder eftersom konst handlar om livet. Därför var det viktigt att bilderna på konstverken är foton och inte tecknade illustrationer som till en barnbok.” Fotografierna är tagna av Stewen Quigley på uppdrag av Offentlig konst Uppsala kommun.

”Ibland gör konsten oss glada och ibland arga eller ledsna. Ibland säger vi ‘Åh, vad fint!’ eller ‘Usch, vad fult!’ och ibland ‘Oj, vad är det här?’ Men konst behöver tid. Därför är det inte så dumt att stanna upp en stund och titta noggrant.” Med konstskriften som ledsagare får du möjlighet att se konsten med nya ögon. Här finns berättelsen om Jona som slukades av en val, om pojken som bär på vingar av grenar och historien om någon som har en väldigt stor parkbänk.

Mod, minnen och äventyr kan med fördel användas i skolor och på förskolor för lärare och förskollärare som vill jobba med konst eller sådant som konstverken berör eller berättar om. Skriften innehåller en bra karta som gör det lätt att hitta konstverk. Det fiffiga med konstverken är att de alltid finns på plats och är tillgängliga kostnadsfritt för alla.

Under releasen säljs skriften för specialpris 30 kr.

Releasen är ett samarbete mellan Offentlig konst Uppsala kommun och Bror Hjorths Hus.