Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Konsert: Till Ole Hjorths minne – folkmusik

Fredag 9 september kl 19:0020:00

160kr

Den första konserten av två för att hedra Ole Hjorths minne.

Sven Ahlbäck, Jonny Soling och Joel Bremer

hedrar Ole Hjorths minne genom att spela tillsammans och berätta om honom som spelkamrat, folkmusiker och pedagog. Alla tre har spelat mycket tillsammans med Ole och haft honom som lärare.

Ole Hjorth gick ur tiden hösten 2021. Sedan 1950-talet var han en av de främsta utövarna av svensk folkmusik, som inspirerat generationer genom sitt spel, men har också på många andra sätt starkt bidragit till att ge spelmansmusiken den ställning den har idag. Ole var elev till mästerspelmannen Hjort Anders Olsson och tillsammans med sin far Bror Hjorth engagerade han sig för att spelmän och spelmansmusik skulle erkännas för sina konstnärliga kvaliteter.

Ole utbildade sig till violinist och kom så småningom att arbeta i Kungliga Hovkapellet. Under 1970-talet utbildade han sig även till violinpedagog och verkligt epokgörande var hans initiativ till och ledning av utbildningarna för folkmusiker vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1976-1995. Många av landets mest namnkunniga folkmusiker har utbildat sig under Ole Hjorths ledning. I hela Sverige arbetar musiklärare som inspirerats av och bär med sig Ole Hjorths pedagogiska förhållningssätt.

Konserten ges i Bror Hjorths ateljé, i det hem där Ole Hjorth tog sina första musikaliska steg med Hjort Anders som lärare och under uppmuntran av sina föräldrar.

Under hösten kommer ytterligare en konsert att ges till Ole Hjorths minne. Den konserten kommer att innehålla några av de klassiska stycken som Ole uppskattade mycket. Håll utkik!

Biljetter
köps via Tickster eller i museet.
Pris: 160 kr.
Bror Hjorthföreningens medlemmar: 100 kr (med rabattkod).

Konserten arrangeras av Bror Hjorths Hus i samarbete med Bror Hjorthföreningen.