Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Konsert: Olov Johansson

Fredag 7 maj kl 19:0020:00

Olov Johansson bjuder på en resa i nyckelharpornas fantastiska värld, full av klanger och möjligheter.
Livestreamad solokonsert från Bror Hjorths ateljé.
Olov Johansson är tveklöst en av världens främsta nyckelharpspelare. Med sitt briljanta solospel, som medlem i gruppen Väsen och i andra samarbeten, har han utvecklat nyckelharpspelet i Sverige under drygt trettio års tid och satt nyckelharpan på den musikaliska världskartan.

Olov Johansson är uppväxt i Tärnsjö i norra Uppland och började som 14-åring spela med Curt Tallroth, välkänd traditionsbärare från Harbo. Olov har också träffat, inspirerats av och spelat med Eric Sahlström, nyckelharpans stora förgrundsgestalt under 1900- talet.

Sedan 1989 har Riksspelmannen Olov Johansson arbetat yrkesmässigt som spelman och kompositör. Sin huvudsakliga verksamhet har haft i gruppen Väsen, med skotska harpisten Catriona McKay, gruppen Maskin, organisten/pianisten Anders Bromander samt In Beat Ween Rhythm med André Ferrari. 1997 blev han den första svenska folkmusiker som fick den stora äran att arbeta tillsammans med den världsberömda amerikanska stråkkvartetten Kronos Quartet. Olov har turnerat i cirka trettio länder.

Olov Johansson arbetar aktivt för att föra det musikaliska arvet vidare och har blivit en förebild för många unga nyckelharpspelare. Han undervisar som huvudlärare på nyckelharpa på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och Eric Sahlström-Institutet i Tobo.

Bland många utmärkelser och stipendier kan nämnas att han 2013 erhöll Zornmärket i guld, som en av de allra yngsta och med gruppen Väsen förärades han 2019 Kungliga Musikaliska Akademins Folkmusikpris. Han kan också titulera dubbel världsmästare i nyckelharpa.

Konserten genomförs med stöd av Bror Hjorthföreningen och i samarbete med Studieförbundet Bilda!

Livesteamas gratis på YouTube och Facebook.

Bild: Sarah Thorén.