Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Jan Stenmark – Digital livevisning

Onsdag 16 juni kl 19:0020:00

50kr

Digital livevisning av Jan Stenmarks utställning ”Plötslig längtan efter allvar” på Bror Hjorths Hus i Uppsala. Visningen är ca 40 min lång och ges på mötesplattformen Zoom.
Biljett kostar 50 kr och köps via Tickster.com.

Jan Stenmark (f. 1949) hämtar sitt material huvudsakligen ur 1950- och 60-talets bildflora. Han beskär, namnger och planterar i nya sammanhang. Det är stundtals mörkt, stundtals svindlande, men alltid med humorns poetiska befrielse.

I denna digital livevisningen får du följa med på en resa genom Stenmarks varierade bildvärld. Det är pojkrum och köpcentrum, teverum och friluftsliv. Visningen ges på mötesplattformen Zoom och du har möjlighet att ställa frågor till guiden via chatten.

– Ambitionen är att utställningen ska vara representativ för och kunna fungera som en bra introduktion till Stenmarks konstnärskap, men utan att det bara är hans mest kända bilder som visas, säger utställningens kommissarie Tobias Bolin. Så även om man redan är lite bekant med Stenmarks bilder så hoppas jag att det ska finnas åtminstone en och annan som man inte sett förut. Och är man helt ny så blir det en treat!

Jan Stenmarks original har under årens lopp visats i utställningar runt om i landet, men utställningen på Bror Hjorths Hus är en av de mer omfångsrika, och flera av verken visas här för första gången.

Nästan samtliga av Stenmarks böcker är representerade i utställningen. Bilderna är tematiskt ordnade som en resa genom livet. Vi börjar i barndomen, introduceras på arbetsmarknaden, konsumerar, bygger bo, åldras och dör – och kanske får vi åka på semester där emellan. Det är som det brukar vara.

Jan Stenmarks bilder publicerades för första gången i Aftonbladet 1988. Hans kollage kom sedan att utgöra ett återkommande inslag på kultursidorna i närmare tjugo år. Parallellt med detta syntes hans bilder i tidningen Galago och 1990 utkom hans första bok. Fram till dags dato har Stenmark gett ut ett tjugotal titlar. Under våren är han aktuell med en ny bok: ”En del har det bra” .