Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Invigning: Konstsalong – 70-tal

Lördag 4 december kl 14:0014:30

Utställningen Konstsalong 70-tal – verk ut galleri Kavalettens samlingar invigs av  Johan Wallin, Galleri Kavalettens ägare, i samtal med Tomas Järliden, museichef i Bror Hjorths Hus.

OBS! Pga Covid-19 begränsar vi antalet samtidiga besökare i utställningsrummet till 90 personer (exkl personal).
Vi hoppas du har förståelse för och respekterar detta.
Utställningen produceras av Bror Hjorths Hus i samarbete med Johan Wallin, Galleri Kavalettens ägare.

 


Utställningen tar oss tillbaka till 1970-talet, en omvälvande tid i samhället och konsten. Under denna tid, och fram till mitten av 1990-talet, fanns i Uppsala ett livaktigt konstgalleri, Kavaletten. Galleriet visade samtidskonst i ett brett spektrum, allt från konstnärer med professurer på konsthögskolor som KG Bejemark och Evert Lundqvist till provokatörer och aktivister som Pussgruppen och Peter Dahl.

Både under galleriets aktiva period och efter dess stängning har inköp av konst av de konstnärer som ställt ut på galleriet pågått. Det är delar ur den samlingen som utgör utställningen Konstsalong 70-tal i Bror Hjorth Hus. Alla deltagande konstnärer har haft kontakt med galleriet under 1970-talet även om det vid några tillfällen inte ledde till någon utställning.

Utställningen innehåller ett 40-tal verk av ett drygt 30-tal konstnärer och bjuder förhoppningsvis på både nostalgi och påminnelser från en tid då mycket såg annorlunda ut. Konstsalong 70-tal består av en sammanhållen samling av konst från 1970-talet, och erbjuder ett sätt att återstifta bekantskapen med eller nyupptäcka en tid full av politiskt engagemang, ett samhälle i förvandling och samtidigt fundera på hur det egentligen blivit.