Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Invigning: Berta Hansson

Torsdag 13 juni kl 18:0018:30

Fri entré

Utställningen ”Berta Hansson – Den brinnande lågan” invigs med ett samtal mellan museichef Tomas Järliden och Birgitta Larsson, Berta Hanssons systerdotter. Museet är öppet kl 12-20.
Observera invigningstiden! Torsdag 13 juni kl 18.00.
Invigningen sänds också live på YouTube och Facebook

Sommarens utställning i Bror Hjorths Hus sträcker sig från Berta Hanssons första bilder av skolbarn i Fredrika till hennes allra sista målning med en vit fågel mot en mörk bakgrund. Utställningens tyngdpunkt ligger i måleri, men innehåller även skulptur, textil och teckningar, föreställande skolbarn, landskap, fåglar, porträtt och religiösa motiv.

Berta Hansson (1910-1994) var bonddotter från Hammerdal i Jämtland. Hon utbildade sig till folkskollärare och fick tjänst i Fredrika, Västerbotten. Där började hon teckna och måla av sina elever. Barn blev ett återkommande motiv under hela hennes konstnärskap. Hon debuterade 1943 på Galleri Färg och Form i Stockholm (ett galleri som Bror Hjorth varit med att grunda i början av 1930-talet). Utställningen lovordades och Berta Hansson lämnade efter det läraryrket för att på heltid ägna sig åt konsten. I Stockholm ingick hon i kretsen av ensamstående konstnärinnor med bland andra Vera Nilsson och Siri Derkert. Hon återkom dock regelbundet till Jämtland och barndomens Hammerdal där hon fortsatt hade ett hus och ateljé.

LÄS MER OM UTSTÄLLNINGEN