Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Föredrag: Graffiti och rätten till den allmänna platsen

Onsdag 4 oktober kl 19:0020:00

60kr

Graffiti har i takt med gentrifieringen av västvärldens städer blivit ett kontroversiellt ämne. Graffiti har fått politiker, medier och konsthandlare att gå i taket, av ilska över skadegörelse eller av glädje över sålda verk. I sin föreläsning talar Tobias Barenthin Lindblad om graffitin, från dess uppkomst i USA, till dagens svenska graffitirörelse.

Föreläsningen berör ämnen som den offentliga platsen, subkulturella strategier, mellanrummens betydelse i staden, smak, makt och moral och det som kallas Gestaltad livsmiljö. Med ett rikt bildmaterial beskrivs graffitins säregna dynamik och estetiska ideal, teknik, de sociala mekanismerna mellan graffitimålare och några av det moderna samhällets mest intressanta frågeställningar: Hur ska de allmänna utrymmena i våra städer förvaltas? Vem äger makt att uttrycka sig på gator och torg och vad har vi medborgare för möjlighet att vara med och påverka vår närmiljö?

Tobias Barenthin Lindblad är redaktör och skribent på det svenska förlaget Dokument Press och föreläser om graffiti, gatukonst och urbanitet sedan 1996. Tobias Barenthin Lindblad har studerat etnologi och media- och kommunikationsvetenskap och är författare till flera böcker.

Biljetter köps på Tickster eller i museet.
Pris: 60 kr
Bror Hjorthföreningens medlemmar går gratis (använd utskickad rabattkod för köp på Tickster).

Föredraget arrangeras i samarbete med Bror Hjorthföreningen.