Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Föredrag: Gerda Wallander – en återuppstånden konstnärinna

Onsdag 20 mars kl 19:0020:00

60kr

Gerda Wallander – en återuppstånden konstnärinna
Astrid Olsson, konstvetare

Aktuell konstvetenskaplig forskning

Gerda Wallander (1860–1926) och henne man, konstnären och formgivaren Alf Wallander, hade ett rikt sällskapsliv och rörde sig i samma kretsar som bland andra Hjalmar Söderberg och paret Thiel. Trots att Gerda Wallander är representerad på flera museer och målningar av henne förekommer på konstmarknaden är hon så gott som osynlig i konsthistorien.

Gerda Wallander utbildade sig på Konstakademien i Stockholm och därefter i Paris. Under sin Paristid avlägsnade hon sig från de akademiska idealen med arrangerade scener och tog istället intryck av den tongivande franske friluftsmålaren Jules Bastien-Lepage.
1886 gifte hon sig med konstnären Alf Wallander. I samband med att parets förste och ende son föddes år 1890, arkitekten och HSB-grundaren Sven Wallander, gjorde Gerda Wallander avkall på sitt konstnärskap till förmån för familj och hem. Efter ett konstnärligt uppehåll på drygt femton år gjorde Gerda Wallander sitt återinträde på den svenska konstscenen 1909. Kritikerkåren beskrev henne återkomst som en sensation. Succén var ett faktum. Gerda Wallander ställdes därefter ut i såväl separatutställningar som tillsammans med maken. Hon deltog också i stora nationella och internationella grupputställningar.

Konstvetaren Astrid Olsson har grävt i arkiv och gått i Gerda Wallanders fotspår i Paris. Den masteruppsats hon lade fram om konstnären vid Uppsala universitet under försommaren 2023 är i stora stycken ett pionjärarbete om konstnären.

Biljetter köps på Tickster eller i museet
Pris: 60 kr
Bror Hjorthföreningens medlemmar går gratis (använd utskickad rabattkod för köp på Tickster).

Föredraget arrangeras i samarbete med Bror Hjorthföreningen.