Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Föredrag: Framtidens konstpedagogik

Måndag 20 november kl 14:0016:00

Gratis

Lisa Lundell-Karlberg
Museipedagog på Norrköpings konstmuseum

Bror Hjorthföreningens konstpedagogstipendiat 2023

Lisa Lundell-Karlberg berättar om sitt arbete och sin stipendieresa.
Föredraget vänder sig till såväl museiprofessionella som en konst- och pedagogikintresserad allmänhet.

Lisa Lundell-Karlberg, museipedagog på Norrköpings konstmuseum, har bland annat tagit initiativ till den rullande ateljén ”Krumeluren Pop-up”, en minibuss fylld med konstnärsmaterial som åker till platser där barn rör sig. För Lundell-Karlberg är det viktigaste i hennes arbete att sänka trösklarna för människors deltagande och till ”Krumeluren” behövs ingen föranmälan eller några förkunskaper. Barnens verk ställs ibland också ut i museet, vilket lockar nya besökare. På liknande sätt har Lundell-Karlberg också jobbat med animation i en galleria i stadsdelen Hageby, som räknas som ett utsatt område. Hennes senaste projekt, ”Nordiska väsen”, involverar konst, berättande, drama och friluftsliv. Det är ett uppsökande projekt vänder sig till skolor med lågt kulturdeltagande.

I sin stipendieansökan lyfte Lisa Lundell-Karlberg fram en önskan att undersöka hur andra museer och konstinstitutioner arbetet med barn som målgrupp och för att göra utställningar mer tillgängliga för barn med funktionsvariationer. Stipendieresan gick till Berlin där Lundell-Karlberg bland annat besökte Urban Art Kids, som gör konstutställningar för barn, och Haus Bastian, som arbetar experimentellt för att hitta sätt att inkluderar deltagare med olika förutsättningar på lika villkor.

Bror Hjorthföreningens konstpedagogstipendium är ett resestipendium på 15.000 kr som efter ansökan ges till en aktiv och initiativrik konstpedagog vid någon av Sveriges museer eller konsthallar. Stipendiet har delats ut årligen sedan 2009. I stipendiet ingår att berätta om sitt arbete vid ett seminarium eller motsvarande i Bror Hjorths Hus, kallat Framtidens konstpedagogik.

Föredraget arrangeras i samarbete med Bror Hjorthföreningen.

Framtidens konstpedagogik – IRL
Måndag 20 november kl 14.00-16:00 inkl fikapaus
Gratis. Begränsat antal platser.
Boka plats på Tickster.com eller i museet under öppettid.

Framtidens konstpedagogik – ZOOM
Gratis. Biljett bokas på Tickster.com.
Länk till mötet mejlas senast 20 nov kl 12.