Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Föredrag: Jag började med Stenmark – Rolf Classon

Onsdag 26 maj kl 19:0020:00

Rolf Classon, redaktör och förläggare, berättar om Jan Stenmark och hans bilder.

Föredraget livestreamas gratis på YouTube och Facebook.

– I mitt föredrag tänkte jag berätta hur jag första gången kom i kontakt med Jan Stenmarks bilder. Hur hans bildkompositioner och böcker har utvecklats med åren, jag går igenom böckerna och bilderna i kronologisk ordning. Jag tänkte även försöka berätta hur han arbetar, hur texterna och bilderna växer fram. Både hur han går till väga rent tekniskt, men även ge mig på att försöka berätta hur jag tror att han kommer fram till dessa aforismer, som på samma gång innehåller så mycket humor och livsvisdom.

Tillsammans med några vänner startade Rolf Classon tidskriften Galago 1979. Där blandades poesi med tecknade serier, fotografier och collage. Galago blev med tiden den främsta tidskriften med så kallade svenska vuxenserier och finns fortfarande kvar. I mitten av 1980-talet startade Classon även Tago Förlag, där Jan Stenmarks första bok kom ut 1990. Därefter har det blivit 22 böcker med honom.

Rolf Classon (född 1952) har arbetat med Bonniers, Schibsteds, Atlantic, Ordfront och i en rad olika konstellationer, men i princip hela tiden gett ut samma typ av böcker.