Bild på teckning av Bror Hjorth

Teckning

Bror Hjorth som tecknare

Bror Hjorth var en flitig och skicklig tecknare. Mellan 1949 och 1959 var han professor i teckning vid Konstakademien i Stockholm. Med några snabba streck lyckades han fånga det karaktäristiska hos motivet och ge det form och volym. Under sina resor till Paris, Köpenhamn och Rom besökte han gärna de zoologiska trädgårdarna för att teckna av djuren.

I Paris tecknade Bror Hjorth ofta lejon och andra djur i Jardin des Plante. Med känslighet och inkännande har han fångat deras tyngd, kraft och uttrycksfullhet. Bror Hjorths teckningar av lejon är porträtt av individer. Intresset för just lejonen innehåller kanske också ett visst mått av igenkännande. ”Den som vill se Bror Hjorth i ögonen kan gå till någon av hans tecknade lejon – de är alla självporträtt” har konstnären Tommy Östmar skrivit om sin teckningslärare.

”Människor och djur, allt, allt som finns på vår jord och varje sak ska ha sin speciella karaktär. Och detta är det gåtfulla med teckningen, dess behag och dess tjusning, att så olika ting kan uttryckas med enbart några streck.”
ur Om teckning av Bror Hjorth