Roger Metto
Skiftningar

1 Feb - 15 Mar

1 februari – 15 mars

Berg har varit ett återkommande motiv i Roger Mettos konst. Han har sparat på dem i minnet, på egentagna fotografier, vykort och tidningsurklipp. I målningarna har han sedan fritt blandat bergsformationer och skapat storslagna landskap. Ofta har det blivit långsmala oljemålningar i en stark färgskala. Roger Mettos helt nya målningar som visas i utställningen ”Skiftningar” är till största delen målade i akvarell. I dem har Metto lämnat fantasilandskapen till förmån för avbildningar av bergsmassiv från trakterna kring Kebnekajse. Vyn är upprepad flera gånger i samma målning.
 
Såväl landskapets ständiga förändringar och de upprepade bergsformationernas topografi som målningarnas abstrakta bakgrunder av tunn utflytande vattenfärg återkopplar till titeln ”Skiftningar”. Landskapet är detsamma, men så skiftande i upplevelse och utseende beroende på årstid, tidpunkt och var blicken eller kamerasökaren träffat berget. Ögat registrerar, men en blinkning senare finner blicken en ny punkt och vyn har förändrats, om än bara lite grann. Det är dessa skiftningar Roger Metto utforskar i utställningen.
 
Roger Metto är född 1964 och uppvuxen i Kiruna med fjällvärlden som granne. Sedan början av 1990-talet bor och arbetar han i Stockholm. Han finns representerad i flera stora museums samlingar och har gjort offentliga arbeten över hela landet på uppdrag av stat, regioner och kommuner.