Olof Landström – Originalillustrationer

21 Mar - 11 Okt

 OBS! Utställningen förlängd t o m 11 okt 2020.

Känner du till Bu och Bä? Det är Olof Landström som är illustratören bakom de älskade böckerna om fåren. Vårens bilderboksutställning i Bror Hjorths Hus visar ett urval av originalillustrationer ur hans rika bildproduktion. Tillsammans med sin fru, Lena Landström har han skapat bl.a. böckerna om Bu och Bä och Pom och Pim. Han har också gjort bilderna till Barbro Lindgrens böcker om grisen Benny.

Olof Landströms karaktäristiska stil med tunna svarta konturlinjer känns igen redan från de tecknade TV-serierna Kalles klätterträd och Farbrorn som inte vill va´ stor som han gjorde under 70-talet tillsammans med Peter Cohen, Georg Wadenius och Lena Landström. Hans bilder är ibland stilistiskt enkla, andra gånger bjuder de på ett visuellt äventyr för barnet och den vuxne som högläser.

Genom åren har han fortsatt att arbeta med och utveckla den berättande bilden i bilderbokens form. Böckerna om Pom och Pim är genusneutrala berättelser för de yngsta barnen och de diktböcker han skapat tillsammans med poeten Lotta Olsson bjuder på en såväl verbal som visuell upptäcktsfärd.

I utställningen visas ett urval originalillustrationer från Landströms rika produktion. Det är bilderboksmagi när den är som bäst!