Bror Hjorth (1894–1968) menade att musiken var alla konsters moder och han hade ett stort intresse för musik. Inte minst de många porträtten av folkmusiker vittnar om detta. Och i Bror Hjorths texter om folkmusik ryms en stor del av hans egen syn på konsten.
Musiken, och då framför allt folkmusiken, tog en stor plats i Bror Hjorths liv och konstnärskap. Spelmän och till folkmusiken hörande berättelser, myter, sagor och historier är återkommande motiv. Bror Hjorths engagemang för folkmusiken och dess status var stort och bekantskapskretsen fylldes med tiden av allt fler spelmän. I teckningar, måleri och skulptur har Bror Hjorth avbildat dem, spelandes eller med en fiol i handen.
Bror Hjorth spelade själv fiol och intresset för folkmusik gick i arv till sonen Ole som, med mästerspelmannen Hjort Anders som lärare, snart växte till en av landets främsta spelmän.
Många av utställningens verk har lånats in för detta tillfälle, några har aldrig visats i museet tidigare. Andra verk har fått flytta från sina vanliga platser i Bror Hjorths hem och ateljé till museets konsthall.
Vinterns utställning, med inlån från museer och privata samlingar, har musiken i Bror Hjorths konst som tema och får ackompanjera flera jubileum: 2019 är det 125 år sedan Bror Hjorth föddes. 2018 är det 50 år sedan Bror Hjorth dog, 75 år sedan huset på Norbyvägen, Bror Hjorths Hus, stod färdigt och familjen Hjorth flyttade in och 40 år sedan museet öppnade för allmänheten. Detta vill vi uppmärksamma med en utställning fylld av musik.