Åke Pallarp

12 Okt - 24 Nov

Åke Pallarp (1933–2013). Egensinnig och fantasirik, en konstnär där lekfullhet samsades med analytiska tankar om tingens natur och med en evig glädje till färgen. Utställningen visar ett brett urval av verk som sträcker sig över hela Pallarps konstnärskap.

Åke Pallarp rörde sig mellan måleri, skulptur och arkitektur. Ofta utgick hann från vardagliga ting och enkla material som trä, gärna brädor och plank, och sten. Motiven var ofta folkliga, färgerna klara och formerna tydliga. Med en helt egen känsla och klang förenas humor, poesi och ett stilla allvar i hans verk.

Naturen, landsbygden och skogen var viktig för Åke Pallarp. Hans torp i Hälsingland, med dess omgivande skogar, landskap och byggnader finns med i många bilder.

Intresset för arkitektur förde honom samman med några av Sveriges främsta arkitekter och ledde till ett flertal offentliga konstverk. Mest känt är förmodligen tunnelbanestationen Stadion i Stockholm som han gestaltade 1973 tillsammans med konstnären Enno Hallek. I Uppsala finns målningen Laxness som kom till i samband med bygget av Stadsbiblioteket 1987 i samarbete med Carl Nyréns arkitektkontor. Målningen lånas in till utställningen.

Utställningen har tillkommit i samarbete med Åke Pallarps familj och privata långivare och med fin hjälp från Hälsinglands museum.