Lotta Geffenblad
Originalillustrationer

23 Mar - 2 Jun

Lotta Geffenblad (f. 1962) är skaparen av böckerna om Prick och Fläck, Astons stenar och många fler titlar. Hon är både illustratör och författare och blandar arbetet med helt egna böcker och illustrationsuppdrag till andra författare. Hon utbildade sig på Beckmans under 1980-talets första hälft och arbetade sedan under många år mest med animation innan hon bytte inriktning och började göra bilderböcker.

Lotta Geffenblad är inte rädd för att pröva nya sätt att skapa bilder. Hon gillar att överraska sig själv och tycker att varje bok är värd sin egen stämning. Tekniken varierar därför från bok till bok. Utmärkande för hennes bilder är att hon blandar analog teknik, som att teckna med blyerts eller måla och klippa ut detaljer till kollage, med att framställa digitala bilder i Photoshop. Hennes senaste bok, Blå ugglan, har originalbilder på papper som blir ännu intensivare i tryck tack vare den digitala bildbehandling.

Utställningen visar bilder från både äldre och nyare böcker, såsom Prick och Fläck, Astons stenar, Vi är monsterbarn, Tora och Tytte och Blå ugglan. Bilderna har inspirerat till utställningens lekfulla och färgstarka gestaltning, inte minst gäller det de monsterhus där besökande barn kan krypa in och sätta upp egna självlysande teckningar.

TACK! Lotta Geffenblad för generösa utlån, all hjälp i utställningsarbetet och trevligt samarbete kring stort och smått.
TACK! Akademiska Hus för lån av verkstadslokal.