4 december – 30 januari 2022
Utställningen tar oss tillbaka till 1970-talet, en omvälvande tid i samhället och konsten. I Uppsala gick debattvågorna höga i efterdyningarna av upprorsåret 1968, det år då Bror Hjorth dog, om ett Bror Hjorths Hus vara eller icke vara. Det kom att dröja ända fram till 1978 innan Bror Hjorths Hus kunde öppna för allmänheten. Först 1987 fick Bror Hjorths Hus museistatus.
Under denna tid, och fram till mitten av 1990-talet, låg på Svartbäcksgatan i Uppsala ett livaktigt konstgalleri, Kavaletten. Galleriet visade samtidskonst i ett brett spektrum, allt från konstnärer med professurer på konsthögskolor som KG Bejemark och Evert Lundquist till provokatörer och aktivister som Pussgruppen och Peter Dahl. Flera av de konstnärer som under årens lopp ställt ut på galleriet har också ställt ut i Bror Hjorths Hus, bland dem Ilon Wikland, Peter Dahl, Erland Cullberg och Tommy Östmar.
Både under galleriets aktiva period och efter dess stängning har inköp av konst av de konstnärer som ställt ut på galleriet pågått. Det är den som utgör utställningen Konstsalong 70-tal. Alla deltagande konstnärer har haft kontakt med galleriet under 1970-talet, även om det vid några tillfällen inte ledde till någon utställning.
Utställningen innehåller ett fyrtiotal verk av drygt trettio konstnärer och bjuder förhoppningsvis på både nostalgi och påminnelser från en tid då mycket såg annorlunda ut. Några av konstnärerna är fortfarande aktiva, andra har sedan länge gått ur tiden. Konstsalong 70-tal består av en sammanhållen samling av konst från 1970-talet och erbjuder ett sätt att återstifta bekantskapen med eller nyupptäcka en tid full av politiskt engagemang, ett samhälle i förvandling, och samtidigt fundera på hur det egentligen blivit.
Utställningen produceras av Bror Hjorths Hus i samarbete med Johan Wallin, Galleri Kavalettens ägare.