Lars Tunbjörk

Genom sin kamera såg Lars Tunbjörk (1956-2015) på det ”vanliga” med sin unika blick. I hans bilder får även betraktaren syn på det märkliga i det vardagliga. Hans färgfotografier har en särskild stil som är svår att beskriva i ord. Bilderna är blixtbelysta och har ett stort skärpedjup, men det är inte bara det som gör dem speciella. Fotona upphör nästan att kännas som avbildningar av verkligheten – de blir snarare öververkliga. Det är fotografi som berättelse, dokumentation och enastående konst.

I bildserien Landet utom sig betraktade Lars Tunbjörk vaksamt och skeptiskt folkhemmets förändring över tid, mot ett mer kommersialiserat samhälle med stora varuhus och sommarland. Bilderna av miljöer som på 80-talet när bilderna togs framstod som vanliga, trots att de är sedda med Tunbjörks skarpa och ironiska blick, har med tiden fått ett extra lager av fascination. Med fotografins hjälp kan vi betrakta en tid som flytt, kläder och urbana miljöer som blivit daterade.

I serien Home från 90-talet vänder han återigen blicken mot Sverige, men denna gång mer mot föremål och arkitektur och mindre mot människan. Kompositionen med motiv och färger är i fokus. Den tredje och sista bildserien som visas i Bror Hjorths Hus är Vinter. Här blandas det vackra och det fula som den mörka årstiden innebär. Lars Tunbjörk hade själv svårt för vintern och genom fotografierna får vi uppleva allt genom hans lins.

I verkstan jobbar vi med kollage-teknik. Eleverna kan också få med sig en bilduppgift att fotografera efteråt i sin egna vardag.

Visning av utställningen kan bokas med eller utan verkstad. Vänligen kommentera i er bokning om ni önskar verkstad eller inte. Ett besök med visning och verkstad på Bror Hjorths Hus tar 90 minuter. Bara visning tar 45 minuter.