Jan Stenmark – 27 mars – 29 augusti

 

Digital visning live på zoom. För åk 4  till och med gymnasiet. Visningen anpassas efter ålder på eleverna. Tidsåtgång ca 30 minuter. Kostnadsfritt.

Jan Stenmark har skapat bilder i form av enrutingar sedan mitten av 80-talet. Han kombinerar bild och text, Konstverkets mening uppstår i spänningen mellan ord och bild. Hans arbetssätt är att klippa ut och samla på tidningsbilder som han ibland kombinerar ihop till nya motiv eller förändrar genom att rita uppe på. De korta texterna som kopplas till bilden ger ofta verket en humoristisk och inte sällan ironisk dimension. Hans teman belyser ofta samhällsnormer och inte sällan sätter man skrattet lite i halsen.

Stenmarks sätt att arbeta med gamla bilder och kombinera dem med nya texter, och/eller sätta in dem i nya sammanhang påminner mycket om fenomenet memes som svämmar över oss i sociala medier. Ett exempel på ett meme är t.ex. Bernie Sander sittande med sina ben och vantbeklädda händer i kors och munskydd på från USA:s presidentinvigning tidigare i år. Inte många har nog kunnat undgå att se att bilden på honom har dykt i mängder av nya sammanhang. Tillsammans med eleverna talar vi om hur text och bild kommunicerar tillsammans eller i motsats till varandra.

När ni bokar en visning kommer ni även få olika förslag på hur ni själva kan jobba med bild i klassen inspirerade av Jan Stenmarks bilder.