Bror Hjorth, Gandhi, 1936

Bror Hjorth, Gandhi, 1936

Konstpedagogiska program

År 1-9

Nedan presenteras några av skolans teman. Hela programmet med fler teman för olika åldersgrupper hittar du i vår folder.

Konstpedagogisk folder 2016-2017, PDF-fil (länk till nytt fönster)

Skolprogram våren 2017, PDF-fil (länk till nytt fönster)


Färg och seende

Temavisning med verkstad

I det här programmet ser vi på Bror Hjorths konst ur ett naturvetenskapligt perspektiv. Vi pratar om färgblandning, komplementfärger, efterbilder och lite om ögats fysik. Hur kan en konstnär använda sig av detta i sina bilder?

Visningen. Utifrån Bror Hjorths konst berättar vi vad färg egentligen är och ser efter hur han använt sig av bland annat komplementfärger. Vi pratar om hur man med färgens hjälp kan skapa en illusion av djup. Vi diskuterar också hur något kan vara genomskinligt, vad som händer när man blandar två färger och om man kan få tillbaka dem igen?

Verkstaden. I verkstan utför vi färgexperiment och målar egna bilder där vi bland annat använder oss av komplementfärger.


Superhjältar och normer

Temavisning med verkstad

Arbetar ni med genus och könsroller i förskolan eller skolan? Med utgångspunkt i ett antal av Bror Hjorths tavlor samtalar vi om könsroller och samhällets normer för hur tjejer och killar ”ska vara”.

Visning: Barnen får se på Bror Hjorths konst och fundera över huruvida det finns något sådant som killfärger och tjejleksaker. Vi resonerar både utifrån konstverken och från barnens egna erfarenheter. Vi pratar också om superkrafter och funderar hur det kommer sig att de flesta superhjältarna är killar.

Verkstad: I verkstan får barnen teckna och måla sin egen normbrytande superhjälte utifrån det vi pratat om under visningen. Vi avslutar besöket med att barnen berättar vad de målat.


Boka en grupp!

018-567030 (vardagar kl 9-13)

Bokningsansvarig Anette Lundquist eller museilektor Maria Malmberg-Wallin tar emot din bokning och ger information om olika teman.
bokning@brorhjorthshus.se